3 tips, der styrker dit barns selvtillid

5 min

Mangel på koncentration, udholdenhed og motivation behøver ikke at handle om, at dit barn "ikke kan lide" matematik. Et lavt selvværd kan mange gange være grunden til, at dit barn har svært ved at præstere i skolen. Det her kan du som forældre gøre for at ændre på det.

Forsvinder dit barns koncentrationsevne i samme sekund som I åbner matematikbogen derhjemme? I stedet for at presse på eller bestikke, kan det være en ide at lægge taktikken om og tænke over, hvor problemerne kommer fra. Hvis dit barn ikke har reelle problemer med at forstå tal, så kan det være værd at undersøge om problemet i stedet sidder i selvtilliden.

Ifølge Terri Apter, børnepsykolog og Ph.D. ved Cambridge University, er mangel på motivation og udholdenhed, såvel som koncentrationsbesvær, nemlig tegn på lavt selvværd. Hvis barnet ikke stoler på egne evner, så har det heller ikke lyst til at forsøge af frygt for at fejle. På samme måde har børn med lavt selvværd svært ved at stille spørgsmål – de tvivler på, at nogen vil lytte til dem.

Så hvordan styrker du som forælder barnets selvtillid?

Kærlighed og tryghed

Grundlaget for en god selvtillid bunder i et godt selvværd. Og den skabes af tryghed og kærlighed, Sørg for, at barnet føler sig elsket hver dag, giv masser af kram og dediker din tid og fulde opmærksomhed. Det anbefales, at mindst 15 minutter hver dag er afsat til jeres relation (efterlad din mobil i et andet rum). Tænk på at vise kærlighed i situationer, hvor dit barn bare ”er” – på den måde opbygger du et selvværd, der er ikke koblet direkte til præstationer.

Sæt niveauet efter dit barns evner

Børn udvikles i forskelligt tempo. Du har som forælder et stort ansvar for at være fleksibel, så du kan stille krav, der passer til dit barns kundskabsniveau. Gennem at lære barnet at klare udfordringer på en passende sværhedsgrad, opbygges en tiltro til egne evner, hvilket igen styrker selvtilliden.

Hvis det føles svært at tilpasse matematikhjælpen efter dit barns evner, så kan du få hjælp af Albert. Appen øger sværhedsgraden i takt med, at dit barn klarer matematikøvelser. På den måde er følelsen af at lykkes konstant nærværende.

Leg selvtilliden frem

Mindst lige så vigtigt som det er at tilpasse udfordringerne efter dit barns formåen, er det at inkorporere dem i legen. Op til 10-års alderen er legen et af barnets vigtigste værktøjer til at udvikle sig og forstå sine omgivelser. Hvis du gerne vil have, at dit barn forbinder matematikken med noget lystbetonet, er det derfor en god ide at gøre tallene til en del af legen. Leg butik og øv jer i at tage imod korrekt betaling, leg tog og stil det rette antal stole frem til tøjdyrene, eller lad dit barn lege læringen frem sammen med Albert Junior. Her er matematikøvelserne lavet så de minder om spil med meget glæde og positive stimuleringer under læringen.

Kom i gang allerede i dag!